måndag 25 maj 2015

mycket som händer.. och samtidigt lite..

nej här har det inte blivit skrivet så mycket nu.. men vi har jobbat på endå.. även om det inte blivit i närheten så mycket som vi kanske egentligen hade velat. men det är smällar man får ta!

förra helgen så regnade ju hela Söndagen bort.. så då var det bara Lördagen som spenderades på tomten.. och så öppnade Äntligen vårt älskade Café Drömkåken!  som vi har saknat att åka dit och fika!
så det blev självfallet besök där. faktiskt både på lördagen och söndagen. ;)  söndagns väder spelad in där vill jag lova. men jag kände en viss frustration över att inte kunna göra någonting ute då.. även om vi fick mysa istället på Drömkåken.
De hade renoverat en hel massa under vintern som var.. och det har skett en hel del ändringar inomhus. utan att stället förlorat sin charm! .. och ja. det är fortfarande samma ägare som driver stället. de tänkte sälja förra året. hade anons ute och allt.. men då deras dotter valde att komma in i rörelsen också så har de valt att fortsätta. Yay!!!





 
 
Nå det var förra helgens eskapader det...
denna helg så blev planerna lite omkulkastade...
som jag skrev på FB så hjälpte maken vår granne att hyra en maskin, då hon anlitat en frima att dränera om husgrunden... men pga miss i komunikationen dem emellan så blev det lite kaousartat i fredags.. då maskinen var på platts.. och gubbarna var på platts.. och de frågar grannen när killen som skulle köra maskinen skulle komma?! ...
så Lördagen spenderade vi till största delen hos grannen. maken instruerade en av killarna hur maskinen fungerade. och sen var vi där som backupp.. och flyttade lite buskar ur vägen när gubbarna åt lunch. ...  så hos oss blev det inte mycket jobbat den dagen inte.
Söndagen hade vi mer tur med.
Maken klippte delar av gräsmattan med röjsågen då den vuxit sig närmre "Äng" än gräsmatta.. blev inte hela klippt tyvärr, då tråden i trimmern tog slut... men en nog så bra början blev det!
själv körde jag "padda".. en såndär maskin som plattar till grus genom att vibrera över det... det är en konst att klara av dem vill jag lova! det ser lätt ut... men de där maskinerna har en helt egen vilja... och är det minsta lutning någonstans så drar de iväg åt helt andra håll än man tänkt sig.
nåväl.. det gick förhållandevis bra endå... sen körde vi upp mer grus från baksidan för att fylla ut vid sidan av huset. det blir en parkeringsplatts intil garaget.. där antingen en bil kan stå.. eller en släpkärra ;) ... så det blev mer paddande och mer grusskyffling.... men i slutet av dagen så började det se riktigt bra ut!
ett besök på Drömkåken hans med också.. ;) man måste ju äta lunch nångång!

som avslutning så ska ni få se en mycket vacker blomma som växer i min rabatt! ... jag hade ju som sagt var en massa lökar jag petade ner i höstas... utan att ha så stor koll på vad det var för blommor.. så det har varit många överraskningar i år! ;)

vist är den rätt läcker!? ;)

ta hand om er!!

onsdag 13 maj 2015

Ett skepp kommer lastat...med Grus och nyutsprungna löv!

Grushögen låg och väntade så snällt när vi kom hem i går... den är rejält tilltagen minst sagt! så om det inte räcker denna gång så.... ;-)
 
Morgon:

Kväll:

ja som du ser så är det en rejäl hög... har alvarliga funderingar på att göra som svärfar föreslog.. ha ett "SpadParty".. alla tar med sin egen skyffel... ;-) hihihi...
nä tack och lov har vi Dumpern hemma... en hel del av detta ska ju ner på baksidan.. och det hade varit vääääldigt drygt att behöva köra det i skottkärror!


men det är inte bara grus på tomten.. gick en runda med kameran igår och tittade lite på vad som slagi ut...
Häggen har slagit ut i blom.. älskar den verkligen så här års!.. vi har flera häggar på tomten.. men denna kom tidigast i år.

De cremevita tulpanerna blommar fortfarande.. och har fått sälskap av vita narcisser och nån otroligt söt lite krypande gulvit blomma? någon form av tulpan det också tror jag... vackert är det i vart fall!


Linden nere på baksidan har börjat släppa ut sina blad! den verkar kunna bli rätt tät och fin.


även RyssLönnen öppnar sina blad mer och mer.. men här går det något långsammare....


Dock ser det ut att bli vackra löv även på denna!.. blommar gör den nu också.. med små oansenliga blommor... men det är utav dessa som Lönn-näsorna bildas sen... och DET ser jag fram emot med spänning!


I min rabatt på framsidan.. den som bildar en ring runt en buske, har nu dessa skönheter tagit över. skillan är överblommad och nu får dessa stå i centrum.
är mycket nöjd över det faktum att blommorna avlöser varandra i denna cirkel.. det drar liksom ut lite på vårprakten!


mina älskde Dagliljor är väldigt tåliga blommor... och tur är väll det! de kommer starkt i år igen. trotts att vi flyttat på dem tämligen hårdhänt...


Sen är det dags för den rödbladiga Lönnen att få lysa!  den börjar bli väldigt vacker och kommer nog pryda sin plats bra!


Se så vackra glansiga blad!

 
Men den största bladprakten står nog det sista trädet för... Vitbrokig Lönn.
här med aldeles färska blad som ännu inte riktigt fått rätt färger.. men ack så stiliga!!


jag längtar verkligen efter att få se alla våra nya träd i full bladprakt!

tisdag 12 maj 2015

I väntans tider...

ja väntan på ett nytt lass med grus/stenmjöl alltså! vad trodde du!? ;-)
som synes så saknas det en hel del vid kanterna liksom... infarten ser mest ut som en Logbro för ögonblicket. hihihi.. men det ska ju självklart åtgärdas.
 


Mera grus/stenmjöl är beställt... så när vi kommer hem ikväll bör där ligga två stora högar.... ser fram emot det med lite skräckblandad förtjusning faktiskt... vi behöver det ju för att kunna fortsätta.. samtidigt som två nya enorma högar med grus känns lite smått skrämmande... hoppas bara att detta är sista gången denna vända som vi behöver beställa hem grus!

maken fick order om att märka ut var vi ville ha grushögarna... sagt och gjort!


hihihi.. tror inte maken löper någon risk att bli klottrare direkt! ;-)  men lastbilen som kommer KAN ju bar inte missa detta tycker man.... tror knappast att grannarna har missat det i vart fall ;-)

måndag 11 maj 2015

Vuxenvagn och oväntat sällskap i sängen.

Helgen blev kanske inte som vi tänkt oss... men den blev bra endå!
tanken var att bli mer eller mindre klara med infarten... det visade sig vara lite väl optimistiskt. vi hade nämligen inte riktigt räknat rätt på mängden stenmjöl som skulle gå åt.... men man lär så länge man lever!
vi hade ju inte direkt reflekterat över fall och sådana saker.. men tack och lov så fick vi hjälp av Grannarna Kurre och Birgitta!  Kurre jobbar med anläggning.. så han har "stenkoll" på läget ;-)
det tog hela dagen att bygga upp infarten till korrekt nivå.. det mättes med laser och rättades till och byggdes ett korrekt fall från garageporten till vägen... sen räckte inte stenmjölet längre!
så infarten är uppbyggd på mitten.. i linje med garageporten.. och sen saknas det material på sidorna.. det ser nästan ut som en Logbro! hihihi... men självfallet ska vi fylla ut även sidorna! behövde bara beställa hem mera material. ;)
 
 
men innan vi påbörjade jobbet med infarten så hade vi tagit bort den sista stenläggningen utanför entrén till huset... under där låg fiiiin sand.. så den skopade vi upp i dumpern för att kunna använda som "sättsand" när vi fortsätter med plattläggning.
vi bestämde oss för att samla sanden på en pressening på baksidan. maken kände inte för att gå runt huset... så han fick åka "vuxenvagn" runt istället ;)

 
 
 maken tog lite "Selfies" när jag körde....

 
och innan jag släppte ner honom var jag ju tvungen att ta en bild. han ser ju inte precis lidande ut! ;)


efter dagens arbete blev det så dags att krypa till sängs... trodde jag ja.
det visade sig att min sänghalva var "Okuperad" ... det är minsan lila Bob, Steve och Steward som ligger där och göttar sig! hihihi..

 och för den som mot förmodan inte känner till villka dessa söta gossar är.. så följ länken så får du se Minions
 
som avslutning så måste jag bara få dela med mig av något läckert vi hittade på lokala plantskolan!
det är Amerikanska blåbär vid namn PinkBerry.. de är alltså Rosa Blåbär! hihihi.. vist ser de läckra ut!... dessa måste ju inhandlas sen till den planerade planteringen med blåbär!

 
todeloooo!

fredag 8 maj 2015

"Visst gör det ont när knoppar brister".... nje....gör det verkligen det?

Har haft sås tor fokus på att skapa om trädgården att jag knappt haft tid att njuta av den... men små korta stunder blir det endå.. när jag stananr upp och bara tittar..... tittar och njuter.
blir nääästan lite Zen-varning äver det hela hihihi.. och på det temat... två vackra uppgrävda stenar.
de ser lite grådassiga ut.. men jag spolar av dem var gång jag vattnar växterna runt dem.. och för var gång upptäcker jag något nytt med dem!
skåror och liiite färger börjar så sakta träda fram...  ska bli spännande att se dem när de väl blivit av med de täckande jordresterna.

 
förutom stenar så har vi en hel del blommor... petade ner en heeeel mängd lökar i höstas. många utan att egentligen veta vad det var för något!.. men blomsterprakten är underbar just nu!





Här är de senaste tillskotten i "bersån". ytterligare två rejäla buskar planterade för att följa upp den stora cirkeln.

Jag hoppas verkligen att alla buskar ska ta sig och bli vackert gröna i sommar... så de ramar in den nya avskilda bersån ordentligt.


Helgens planterade fläderbuskar... de ser väldigt lesna ut just nu.. men jag hoppas att de tar sig igen!


Lövsprckning på vår "Rysslönn"  ska bli så kul att se den med utvecklade löv!

 
vår omplanterade häck verkar ta sig till min stora lättnad och glädje. det lär dröja ett tag innan den är lika tät som den gammla. men det ser ut som en bra början i vart fall.


Den vitbrokiga lönnen kämpar med sina knoppande blad den också. ska bli så himmla spännande att se hur bladen kommer se ut!


och sist men defentitivt inte minst kämpar också blodlönnen med bladsprickning. det här trädet är det tätaste av alla de vi köpte. den har en ympad krona, så det bidrar säkerligen.

 
 
Denna vackra röda tulpan får avsluta veckans bloggande.
Önskar er alla vänner en härlig helg!

torsdag 7 maj 2015

anläggning och utökad Trädgårdstetris.

ja sannerligen hände det saker den gågna helgen också... nu kan man ju tro... att eftersom det var Valborg och långledigt så skulle vi hinna klart.... men det gjorde vi inte alls. tvärt om så blev det tämligen lite gjort av det vi planerat... men mera gjort av oväntade saker. men låt mig börja från början.
 
vid entrén till vårt hus ligger stenplattor. jag tycker om dessa plattor faktisk. vet att många tycker de är trista eller till och med anskrämliga. men till den skaran hör inte jag. den plattsort vi har är så kallad Dansk Sjösten. en väldigt vanlig variant... alla gångar och våra båda uteplattser är stenlagda med samma sorts sten.. så vi har några stycken på tomten kan man säga! ;)
   nåväl... när vi köppte huset så stod det i besiktningsprotokollet att motfyllnadsskivan vid en del av vår husgrund var av trä och därför måste bytas... den delen ligger ju självklart vid entrén då... villket också är det enda ställe där plattorna egentligen inte behöver läggas om. *suck*
nåväl... när vi endå håller på så var det lika bra att tackla detta problem också. så maken min gav sig till att gräva.
 
 


Det var tämligen hög tid att göra detta.. då vi upptäkte att plattraden närmast huset var totalt underminerad och när maken satte spaden i sanden närmast husväggen efter lite grävande, så gav skivan därbakom vika och sanden föll in under huset.... 
Maken kröp ner i husgrunden.
väl under huset fick han också sällskap av en mycket nyfiken Sessan ;-)
sanden grävdes och trycktes tillbaka till rätt sida husgrunden.. och en ny motfyllnadsskiva, av plåt denna gång, ersatte den totalt förmultnade takmasonit som legat där tidigare...
varpå gropen fylldes igen.... mycket till sessans förtret kan tilläggas ! för hon tyckte minsann att det var rysligt spännande att vara därunder!

förutom gropgrävande så blev det också plattläggning längs med infartskanterna.
kantstenarna satte vi dit tidigare.. men sen kom tanken på att anlägga en plattrad närmast den kanten. dels för att göra gräsklippandet enklare, då man slipper oroa sig för att maskinen ska komma utanför kantstenen och ev skadas av dessa... med plattraden så kan man lungt köra maskinen längs med och få en snyggt klippt kant... men sen är det också mycket snyggare!

 
Den uppmärksamme kommer notera den stora grushögen på bilderna... och nej, vi har inte tappat förståndet helt! ... vi bestälde hem ett lass med så kallat stenmjöl för att gämna till infarten och gången ner mot baksidan, innan det slutliga lagret av "snygg-grus" ska läggas ovanpå.
 
vidare så kan den uppmärksamme också se att det står buskar i krukor längs med infarten... det ÄR vinbärsbuskar.. och NEJ vi har inte grävt upp dem på vår baksida.. vi grävde upp dem på grannens baksida istället! hihihi. Det hade du inte väntat dig va!
vi har expanderat vår ständigt pågående "Trädgårdstetris" till grannskapet nu också hihihi...
   nej det var så enkelt att vi var inbjudna på fika och inspektion av en grannes nya fina badrum (det var toppensnyggt!).. och när vi var där så kom det fram att grannen ville få bort en hel del buskar ifrån tomten. 2 stycken fläderbuskar (tror vi i vart fall) som var planterade invid husväggen på framsidan.. samt ett gäng vinbärsbuskar på baksidan... varav den ena hade ett litet Häggträd växande i sig.
vi erbjöd oss att hjälpa till att ta bort dessa och som tack så skulle vi få sagda buskar.
toppen tyckte vi.
så vi tog den trogna grävaren och dumpern och "larvade" över till grannen helt enkelt.
 
en vällastad dumper...
 

sikten från förarplattsen framåt på dumpern.. dvs ingen sikt alls. det blev till att backa tillbaka till vår tomt. ;-)

maken tog den sista busken och häggträdet i skopan på grävaren, för inte fick det platts något mer på dumpern inte.

 
de flesta av buskarna och trädet är nu planterade på vår tomt. men de tre buskarna som står i krukor ska flytta hem till makens kollega. alltid bra att kunna glädja andra ;-)
 
 
Ha nu en underbar vecka.. och håll tummarna för att vädret blir jobbarvänligt i helgen!
 
kraaaam!