torsdag 7 maj 2015

anläggning och utökad Trädgårdstetris.

ja sannerligen hände det saker den gågna helgen också... nu kan man ju tro... att eftersom det var Valborg och långledigt så skulle vi hinna klart.... men det gjorde vi inte alls. tvärt om så blev det tämligen lite gjort av det vi planerat... men mera gjort av oväntade saker. men låt mig börja från början.
 
vid entrén till vårt hus ligger stenplattor. jag tycker om dessa plattor faktisk. vet att många tycker de är trista eller till och med anskrämliga. men till den skaran hör inte jag. den plattsort vi har är så kallad Dansk Sjösten. en väldigt vanlig variant... alla gångar och våra båda uteplattser är stenlagda med samma sorts sten.. så vi har några stycken på tomten kan man säga! ;)
   nåväl... när vi köppte huset så stod det i besiktningsprotokollet att motfyllnadsskivan vid en del av vår husgrund var av trä och därför måste bytas... den delen ligger ju självklart vid entrén då... villket också är det enda ställe där plattorna egentligen inte behöver läggas om. *suck*
nåväl... när vi endå håller på så var det lika bra att tackla detta problem också. så maken min gav sig till att gräva.
 
 


Det var tämligen hög tid att göra detta.. då vi upptäkte att plattraden närmast huset var totalt underminerad och när maken satte spaden i sanden närmast husväggen efter lite grävande, så gav skivan därbakom vika och sanden föll in under huset.... 
Maken kröp ner i husgrunden.
väl under huset fick han också sällskap av en mycket nyfiken Sessan ;-)
sanden grävdes och trycktes tillbaka till rätt sida husgrunden.. och en ny motfyllnadsskiva, av plåt denna gång, ersatte den totalt förmultnade takmasonit som legat där tidigare...
varpå gropen fylldes igen.... mycket till sessans förtret kan tilläggas ! för hon tyckte minsann att det var rysligt spännande att vara därunder!

förutom gropgrävande så blev det också plattläggning längs med infartskanterna.
kantstenarna satte vi dit tidigare.. men sen kom tanken på att anlägga en plattrad närmast den kanten. dels för att göra gräsklippandet enklare, då man slipper oroa sig för att maskinen ska komma utanför kantstenen och ev skadas av dessa... med plattraden så kan man lungt köra maskinen längs med och få en snyggt klippt kant... men sen är det också mycket snyggare!

 
Den uppmärksamme kommer notera den stora grushögen på bilderna... och nej, vi har inte tappat förståndet helt! ... vi bestälde hem ett lass med så kallat stenmjöl för att gämna till infarten och gången ner mot baksidan, innan det slutliga lagret av "snygg-grus" ska läggas ovanpå.
 
vidare så kan den uppmärksamme också se att det står buskar i krukor längs med infarten... det ÄR vinbärsbuskar.. och NEJ vi har inte grävt upp dem på vår baksida.. vi grävde upp dem på grannens baksida istället! hihihi. Det hade du inte väntat dig va!
vi har expanderat vår ständigt pågående "Trädgårdstetris" till grannskapet nu också hihihi...
   nej det var så enkelt att vi var inbjudna på fika och inspektion av en grannes nya fina badrum (det var toppensnyggt!).. och när vi var där så kom det fram att grannen ville få bort en hel del buskar ifrån tomten. 2 stycken fläderbuskar (tror vi i vart fall) som var planterade invid husväggen på framsidan.. samt ett gäng vinbärsbuskar på baksidan... varav den ena hade ett litet Häggträd växande i sig.
vi erbjöd oss att hjälpa till att ta bort dessa och som tack så skulle vi få sagda buskar.
toppen tyckte vi.
så vi tog den trogna grävaren och dumpern och "larvade" över till grannen helt enkelt.
 
en vällastad dumper...
 

sikten från förarplattsen framåt på dumpern.. dvs ingen sikt alls. det blev till att backa tillbaka till vår tomt. ;-)

maken tog den sista busken och häggträdet i skopan på grävaren, för inte fick det platts något mer på dumpern inte.

 
de flesta av buskarna och trädet är nu planterade på vår tomt. men de tre buskarna som står i krukor ska flytta hem till makens kollega. alltid bra att kunna glädja andra ;-)
 
 
Ha nu en underbar vecka.. och håll tummarna för att vädret blir jobbarvänligt i helgen!
 
kraaaam!



1 kommentar:

  1. Jäsikes så ni håller på!! Kom ihåg att ta igen er och njuta av trädgården också...Pang tjong..så är det tokgrönt överallt. :) Förstår att det är kul att planera och "möblera" tomten som ni vill ha den...för hur det än är..så tar det ju några år att få det som man vill. Är lite nyfiken på hur bersån blir. :) Det där som ni lägger intill husgrunden är väl platonmatta typ..eller har jag missuppfattat vad ni gjort? Smart att ta tillvara stenplattor. Vi har en trave i stugan också..som var tänkt av förra ägaren att ligga framför uthusbodarna..där han även hade börjat lägga sten. Idag tror vi att vi struntar i det. Känns som jag hellre skulle vilja ha grus där...för plattorna blir såphala när det regnar...och har man bråttom på dass..så vill man inte slå på arslet innan man hunnit dit precis..haha! Det blir sååå jättefint allt ni gör. Önskar jag hade en gnutta och iver av all energi ni har...Kanske det blir det när man flyttar härifrån och börjar om på nytt..Vad vet jag... Kram på er!! <3

    SvaraRadera