tisdag 7 april 2015

Vår och vårfix i trädgården

Ja så är det äntligen Vår.. vår på riktigt.
nog för att jag älskar Vintern men nog är det underbart allt, när vintern släpper sitt grepp och våren kommer med ny energi och sprittande grönska.
blev nära nog poetiskt det där känner jag hihihi.. var inte min mening, men den där härliga vårkänslan är svår att beskriva, utan att det låter poetiskt och längtande... det hör nog till själv årstiden det tror jag.



Hur som så är den äntligen här!.. och det är NU jag trivs i trädgården!
när de första knopparna kommer och de förasta vårblommorna blommar... då njuter jag i fulla drag utomhus... skälet till det är bland annat att Spindlarna inte riktgit vaknat ännu... ;) så jag kan göra saker utan att se dessa kryp överallt!.. det är dock bara en kort period som den respiten håller i sig.. de börjar redan dyka upp lite här och var.. dock i mer hanterbara mängder än under sommaren....

men nu var det inte spindlar jag tänkte skriva om... utan om vad som händer hemma på tomten.. där är det stooora förändringar på gång... hela tomten är inblandad på ett eller annat sätt faktiskt.... så det här kommer bli sååå bra!  mycket jobb bara... men så skönt att äntligen komma sig för och göra detta.

planen har växt fram sedan vi flyttade in i huset för 2 år sedan och nu kör vi på... eller ja.. delar av planen är gammal.. medans andra delar växt fram under arbetets gång..

vi breddar infarten hemma.. med 2 meter ungefär. så den rabatt som låg där är flyttad på. dels förra våren.. och de sista växterna nu i helgen... samman med all jord som var där.
jorden är använd till att fylla upp mot grannen, så i praktiken är den flyttad 2 meter närmre tomtgränsen ;)
vi passar samtidigt på att gräva ner ordentliga vattenslangar i marken för att få sommarvattnet ner till baksidan av huset... både för oss och för grannen.

 
 




vi grävde upp ungefär 2 meter ligusterhäck, för att kunna bredda infarten.. den häcken kändes väldigt synd att slänga bort.. så den är nu isärbrottad, nerklippt och återplanterad längs med en annan sida av tomten.. plantorna räckte till ca 10 meter ny häck... :D så vi håller nu tummarna för att den överlever behandlingen och trivs på sin nya platts.

Gruset på vår befintliga infart ska bytas ut.. det är sånt där fint "rullgrus".. den typ av grus som ofta ligger på trädgårdsgångar på kyrkogårdar ni vet. det är ett litet helsike att ha det på en infart vill jag lova! det rör ju på sig hela tiden! *morr* så det gruset har vi nu skrapat bort ifrån infarten och kört ner med skottkärror till baksidan av huset och en ny trädgårdsgång. :) återbruk är bra brukar det heta! ;)

(bilden är från förra året, när vi skapade själva grunden för denna rabatt. gångarna är nu fyllda med grus.)


på baksidan så är det planerat för en thuja- häck längs med två sidor.. vi har en aldeles för öppen tomt... något som nu ska åtgärdas!
men för att kunna plantera Thujor sen så behövde vi flytta på en hel radda med vinbärsbuskar som stod ivägen.
4 av buskarna blev omplanterade hos grannen. och resten av alla buskar blev flyttade högre upp på tomten. totalt 15 buskar omplacerade. *pust!*  inga små buskar heller... så den lilla minigrävaren maken ordnat hem har verkligen fått jobba!

och så slutligen blev 3 gammla stubbar uppgrävda och flera stora stenar både uppgrävda och omflyttade.... så vi har verkligen ägnat oss åt  "Trädgårds-Tetris" på hög nivå under helgen!

blev liten tid att fotografera under helgen.. men nya bilder kommer komma när tid och möjlighet finns. är ju alltid kul att dokumentera förändringarna också!

1 kommentar:

  1. Härligt med våren. Ska bli kul att se vad ni har gjort. Själv så ligger jag hemma i vårens influensa, inte lika roligt, har inte fått något gjort hemma, vare sig ute eller inne. Kram vännen

    SvaraRadera